Ga naar de inhoud
 

Orthopedische steunzolen vs Podotherapeutische zolen

Podologische zolen, orthopedische steunzolen, podotherapeutische zolen, inlays of voetbedden. Het zijn allemaal verschillende termen en dat lijdt soms tot verwarring. Je kunt zooltjes kopen in de schoenwinkel of sportzaak, dit zijn standaard zooltjes of confectiezolen, maar je kunt ze ook op maat laten aanmeten bij een orthopedische schoentechnoloog, podotherapeut of podoloog. Dat is waarop we in deze blog verder in gaan, want de meest gestelde vraag die wij krijgen is; Wat is nou het verschil tussen jullie zooltjes en de zooltjes die ik krijg als ik naar een podoloog of podotherapeut ga?

Solemades zijn orthopedische steunzolen en dus geen podologische of podotherapeutische zolen. Ze worden namelijk aangemeten en gemaakt door een orthopedisch schoentechnoloog, bij ons orthopedisch schoentechnische moederbedrijf Loopvisie.

Maar wat onderscheid orthopedische steunzolen nou van andere steunzolen?

Er zijn meerdere verschillen met podologische of podotherapeutische zolen, zoals de opleiding van de behandelaar en de daaraan gekoppelde zienswijze, de manier van aanmeten, het materiaal en de manier van maken. Verderop in deze blog kun je daar meer over lezen. Ondanks alle verschillen zien alle zolen er uiteindelijk min of meer hetzelfde uit, worden ze allemaal op maat gemaakt en zijn er tevreden gebruikers. Toch zijn er 2 grote verschillen: CONSTRUCTIE en PRIJS!

Constructie van steunzolen

Een onderscheidend voordeel van orthopedische steunzolen is dat ze vaak worden gemaakt van duurzamere en stevigere materialen (zoals carbon) dan andere soorten zolen. Ze zijn dus constructief veel sterker dan podotherapeutische of podologische steunzolen die veel flexibeler en minder sterk zijn. Deze materialen zijn ontworpen om langdurige ondersteuning te bieden, zelfs onder zware belasting of bij intensief gebruik. Dit maakt orthopedische steunzolen bijzonder geschikt voor mensen die een actieve levensstijl hebben of voor wie langdurig staan en lopen een groot deel van de dag uitmaken. Een bijkomend voordeel is dat de stevige constructie van de steunzolen ook bijdraagt aan de stevigheid van de schoenen. Je kunt het vergelijken met een huis en de fundering. De steunzool met daarop jouw voeten/lichaam is daarbij het huis, jouw schoenen zijn de fundering. Als je geen goede fundering hebt, stort het huis in. Met andere woorden; draag je slappe schoenen en constructief minder sterke steunzolen, dat worden jouw voeten en lichaam onvoldoende ondersteund. En andersom; wanneer je schoenen draagt die niet zo stevig zijn, zorgen orthopedische steunzolen er voor dat ze je schoenen qua stevigheid een upgrade geven.

Overigens, dat een steunzool constructief sterker is hoeft niet te betekenen dat deze niet zacht kan zijn. De basis van de steunzool is namelijk sterk, maar de toplaag kan wel bestaan uit een zacht en dempend materiaal.

Podologische of podotherapeutische zolen zijn veel flexibeler en minder sterk, omdat de basis van de steunzolen bestaat uit een buigzaam en flexibel materiaal. Zeker als je schoenen slap zijn, zorgen de zolen er niet voor dat jouw voeten en lichaam ondersteund worden, maar juist samen met de schoenen inzakken. Indien jouw schoenen wel sterk zijn, dan kunnen podologische of podotherapeutische zolen uiteraard ook goed werken.

De prijs van steunzolen

En dan is er nog een tweede verschil. Namelijk de prijs. De prijs van de steunzolen bij Solemades ligt een stuk lager dan wanneer je naar een podoloog of podotherapeut gaat. Dit heeft voornamelijk te maken het feit dat we bij Solemades het hele proces online doen en jij dus geen afspraak op locatie nodig hebt. Ondanks dat krijg je bij Solemades toch de service en garantie die je bij een fysieke afspraak vaak ook krijgt. Hoe wij dat doen kun je nalezen op onze pagina tevredenheidsgarantie.

Wil je nog meer weten over de verschillen? Lees dan hieronder meer details over het verschil in opleiding, zienswijze, manier van aanmeten en schoenafstemming.

Andere verschillen tussen podotherapeuthische en orthopedische steunzolen

 

De opleiding

Je kunt bij diverse disciplines terecht voor het aanmeten van steunzolen. (Register)podologen, podotherapeuten en orthopedisch schoentechnologen. Het verschil zit daarin vooral in de opleiding.

  1. Een podoloog is geen beschermde titel en dus mag iedereen zich zonder opleiding podoloog noemen.
  2. Een registerpodoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg). Hiermee is het een opleiding die HBO gerelateerd is.
  3. Een podotherapeut heeft een 4-jarige HBO opleiding podotherapie gevolgd en staat ingeschreven in het BIG-register.
  4. Een orthopedisch schoentechnoloog heeft een 4-jarige HBO opleiding orthopedische technologie gevolgd en staat ingeschreven in het KABIZ-register.

Zienswijze

Bij podotherapie en podologie ligt het accent op het doen van therapie, voetzorg en voetverzorging, zoals het maken van zolen, teenorthesen en het behandelen van voetwonden. Bij orthopedische technologie ligt het accent op het maken van hulpmiddelen, zoals orthopedische maatschoenen, schoenaanpassingen en steunzolen.

Manier van aanmeten

  1. Podologen en podotherapeuten maken vaak gebruik van een glasplaat (een soort blauwdruk) of schuimbakje bij het aanmeten van hun zolen.
  2. Orthopedisch schoentechnologen maken gebruiken van een gipsafdruk, een schuimbakje, blauwdruk en/of een 3D-scan bij het aanmeten van de steunzolen.

De manier van aanmeten is sterk verschillend tussen de disciplines, maar ook binnen een disclipline kunnen er verschillen zijn. Iedere manier heeft voor- en nadelen en welke manier gebruikt wordt is vaak gebaseerd op ervaring van de deskundige.

Hoe we dit online doen bij Solemades lees je uitgebreid op onze pagina ‘zo werkt het’.

Afstemming op schoenen

Doordat de orthopedische steunzolen van Solemades bestaan uit een constructief sterke basis (vaak van carbon), kunnen we de steunzolen ook heel dun maken. Dit zorgt ervoor dat we de steunzolen perfect kunnen afstellen op verschillende soorten schoenen. Ook als er in de schoenen weinig ruimte is. Podotherapeutische zolen zijn vaak dikker/massiever, waardoor ze meer ruimte innemen in de schoen. Dan heb je al snel een grotere maat schoen nodig, of zitten je voeten te strak in de schoen.

5 / 5