Ga naar de inhoud

Neuroom van Morton of Mortonse Neuralgie

Het Neuroom van Morton, of Mortonse Neuralgie, is een zenuwbeknelling in de middenvoet, meestal tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Soms kan dit ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje zijn. De beknelling zorgt ervoor dat de zenuw geïrriteerd en verdikt raakt.

Oorzaken neuroom van Morton

De oorzaak van het Neuroom van Morton is niet altijd bekend, maar heeft in de meeste gevallen te maken met te nauw / te krap schoeisel. Ook kan een doorgezakte voet ervoor zorgen dat de zenuwen bekneld raken. Ook sporten waarbij veel geland wordt op de voorvoet (zoals hardlopen) kunnen de oorzaak van het Neurom van Morton zijn. Het neuroom van Morton komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen neuroom van Morton

 • Stekende of brandende pijn onder of in de voorvoet, m.n. achter de 3e en 2e teen en kan uitstralen naar de tenen zelf
 • Stekende pijn tussen het 3e en 4e (soms tussen 2e en 3e) middenvoetsbeentje
 • Ook kan een doof gevoel op deze plek optreden
 • Meestal wordt de pijn tijdens belasting en het dragen van schoenen erger

Wat kun je doen tegen Neuroom van Morton?

 • Draag schoenen met voldoende breedte! Zie ook het schoenadvies. Laat eventueel je schoenen in de voorvoet oprekken door een schoenmaker.
 • In veel gevallen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen, zeker indien de klachten nog niet zo lang aanwezig zijn en je direct zelf maatregelen neemt
 • Heb je de klachten al langer (meer dan een jaar)? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts en mogelijk door laten verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Er kan dan worden uitgesloten of het inderdaad om het Neuroom van Morton gaat (d.m.v. echo). Indien niet-operatieve oplossingen dan geen resultaat opleveren, kan mogelijk een operatieve ingreep helpen om de klachten op te lossen. Maar let op! In alle gevallen zal eerst geprobeerd worden om met de juiste schoenen en steunzolen de klachten te verminderen.
 • Gebruik steunzolen die helpen tegen Mortonse Neuralgie. Deze kun je nu zelf samenstellen in onze configurator en worden speciaal voor jou gemaakt a.d.h.v. jouw specificaties en wensen!

Steunzolen voor neuroom van Morton op maat laten maken?

Geef gemakkelijk in onze online configurator aan dat je last hebt van het neuroom van Morton en wij passen de steunzolen er op aan. Steunzolen die je online besteld bij Solemades zijn volledig op maat gemaakt aan de hand van de blauwdrukken die je zelf thuis kunt maken.

Schoenadvies bij pijn onder de voorvoet

 • Zorg voor afwikkeling! Dit is de mate waarin de schoen kan rollen. Hoe meer de neus van de schoen omhoog staat, hoe beter de schoen kan rollen en hoe minder de schoen tijdens het afwikkelen hoeft te buigen. Hiermee wordt de druk onder de voorvoet verdeelt over de gehele afwikkeling en daardoor is de druk lager onder de bal van de voet.
 • Zorg voor een dikke zool. Hoe dunner de zool, hoe meer de ondergrond door de schoen heen tegen de voet aan drukt.
 • Vermijd het dragen van (te) hoge hakken. Vaak geldt dit voor een hakhoogte boven de 3 á 3,5cm.
 • Pasvorm! Zorg dat je niet te krappe schoenen draagt.

Tips en weetjes bij pijn onder de voorvoet

Voor de zomer of binnenshuis kunnen slippers of sandalen op maat met extra demping in de voorvoet een goede uitkomst bieden.

Over ons

Solemades is een online activiteit van Loopvisie is een erkend leverancier van medische hulpmiddelen. Door middel van vakkundig advies willen wij binnen de mogelijkheden van de orthopedische (schoen)technologie de beste oplossingen bieden op het gebied van voet-, loop,- en sportklachten. Binnen Loopvisie is er ruim 40 jaar ervaring in het maken van orthopedische voorzieningen en het geven van adviezen bij voet-, loop-, en sport gerelateerde klachten. Kennis die wij nu ook online delen om iedereen te helpen weer zorgeloos te kunnen bewegen!