Ga naar de inhoud

De ziekte van Sever

De ziekte van Sever (morbus sever), is een veelvoorkomende maar vaak over het hoofd geziene aandoening die vooral voorkomt bij actieve kinderen tussen de 8 en 15 jaar oud. Deze aandoening treedt op wanneer de groeischijf in het hielbeen (calcaneus) ontstoken raakt door overmatige belasting en stress tijdens de groeiperiode. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan het ernstige ongemak veroorzaken en de deelname aan sport en andere activiteiten belemmeren.

Inhoud van dit artikel:
> Wat is de ziekte van Sever
> Symptomen ziekte van Sever
> Oorzaken
> Behandeling bij ziekte van Sever
> Tips

Wat is de ziekte van Sever?

De ziekte van Sever ontwikkelt zich tijdens de groei wanneer de botten en weefsels van het kind nog in ontwikkeling zijn. Tijdens deze periode kan de groeischijf in het hielbeen gevoelig worden voor overbelasting en stress, vooral bij kinderen die regelmatig deelnemen aan activiteiten met veel impact, zoals rennen, springen en sporten. De ziekte van Sever komt vaak voor bij kinderen die voetballen. De herhaalde trekkrachten aan de achillespees veroorzaken microtrauma’s en ontsteking in de groeischijf, wat resulteert in pijn en ongemak in de hiel.

Symptomen van de ziekte van Sever

 1. Hielpijn. De meest opvallende en vaak eerste symptoom van de ziekte van Sever is pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en wordt meestal gevoeld tijdens activiteiten zoals rennen, springen, of sporten waarbij de hiel veel druk te verduren krijgt. De pijn kan scherp of dof zijn en kan zich geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden na een intensieve activiteit. Sommige kinderen ervaren mogelijk ook pijn in rust, vooral ‘s ochtends na het wakker worden (startpijn).
 2. Zwelling en Roodheid. In sommige gevallen kan er zwelling en roodheid optreden rondom de hiel, wat wijst op ontsteking van de groeischijf. Dit kan gepaard gaan met warmte en gevoeligheid bij aanraking.
 3. Moeite met lopen. Kinderen met de ziekte van Sever kunnen moeite hebben met lopen, vooral ‘s ochtends na het wakker worden of na langdurige periodes van inactiviteit. De pijn en stijfheid in de hiel kunnen het lopen bemoeilijken en een gevoel van ongemak veroorzaken bij elke stap.
 4. Afwijkend looppatroon. In ernstigere gevallen kan de pijn zo hevig zijn dat het leidt tot een abnormale loopgang. Kinderen kunnen proberen hun gewicht van de hiel weg te nemen door op hun tenen te lopen of te hinken om de pijn te verminderen.

Oorzaken

De ziekte van Sever wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren die leiden tot overbelasting en irritatie van de groeischijf in het hielbeen.

 1. Overmatige belasting: Een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte van Sever is overmatige belasting van de groeischijf in het hielbeen. Kinderen die regelmatig deelnemen aan activiteiten met veel impact, zoals rennen, springen, en sporten, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening. De herhaalde trekkrachten die worden uitgeoefend op de achillespees tijdens deze activiteiten kunnen leiden tot microtrauma’s en ontsteking van de groeischijf.
 2. Snelle groei: Tijdens de groei ondergaan kinderen snelle groeispurten waarbij botten en spieren snel groeien en zich ontwikkelen. Deze snelle groei kan leiden tot onevenwichtige belasting van de spieren en pezen rondom de hiel, waardoor de groeischijf extra stress ondervindt. Als gevolg hiervan kan de groeischijf gevoeliger worden voor letsel en ontsteking.
 3. Anatomische factoren: Sommige kinderen hebben mogelijk anatomische kenmerken die hun risico op de ziekte van Sever verhogen. Dit kan onder meer gaan over een korte achillespees of een hoge voetboog, die de druk op de groeischijf kunnen verhogen tijdens activiteiten met veel impact.
 4. Slechte schoenen: Het dragen van schoenen met onvoldoende demping en ondersteuning kan de impact op de hiel verhogen en het risico op de ziekte van Sever vergroten. Schoenen die niet goed passen of niet zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van een actief kind of sport kunnen bijdragen aan overmatige belasting van de voeten en de groeischijf.

Steunzolen voor ziekte van Sever op maat laten maken?

Geef gemakkelijk in onze online configurator aan dat je last hebt van de ziekte van Sever en wij passen de steunzolen er op aan. Steunzolen die je online besteld bij Solemades zijn volledig op maat gemaakt aan de hand van de blauwdrukken die je zelf thuis kunt maken.

Behandeling bij ziekte van Sever

 • Rust en vermindering van activiteiten: Het is essentieel om het voldoende rust te geven en activiteiten te verminderen die de pijn verergeren. Beter ondersteunende schoenen kunnen ook al meer rust geven voor je hiel. Het vermijden van activiteiten met veel impact zoals rennen en springen is ook belangrijk.
 • Rekoefeningen: Gastrocnemius en soleus rekken kunnen de spanning in de kuitspieren verminderen en de druk op de achillespees verlichten. Deze rekken kunnen dagelijks worden uitgevoerd om flexibiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.
 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een individueel behandelplan dat gericht is op het versterken van spieren, het verbeteren van flexibiliteit en het verminderen van overbelasting van de groeischijf.
 • Steunzolen: Het dragen van steunzolen kan de druk op de hiel verminderen en de belasting op de groeischijf verminderen. Deze steunzolen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften (bijvoorbeeld afhankelijk van de sport) van het kind en kunnen helpen om pijn te verminderen tijdens dagelijkse activiteiten of sport.

Steunzolen configureren

Tips

Rust is vaak het belangrijkste om de pijn te verminderen. Merk je dat je kind steeds meer pijn krijgt aan de hiel, zorg er dan voor dat de activiteiten sterk worden verminderd totdat de klachten zijn afgenomen. Begin daarna weer geleidelijk met het opbouwen van de activiteiten.

Over ons

Solemades is een label van Loopvisie. Loopvisie is een erkend leverancier van medische hulpmiddelen. Door middel van vakkundig advies willen wij binnen de mogelijkheden van de orthopedische (schoen)technologie de beste oplossingen bieden op het gebied van voet-, loop- en sportklachten. Binnen Loopvisie is er ruim 40 jaar ervaring in het maken van orthopedische voorzieningen en het geven van adviezen bij voet-, loop- en sport gerelateerde klachten. Kennis die wij nu ook online delen om iedereen te helpen weer zorgeloos te kunnen bewegen!