Ga naar de inhoud

Pijn aan de buitenkant of zijkant van je voet

Pijn aan de buitenkant van de voet is een veelvoorkomende klacht die wordt gekenmerkt door ongemak, pijn of gevoeligheid aan de zijkant van de voet, vanaf de hiel tot aan de buitenkant van de voorvoet. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan voorkomen tijdens activiteiten zoals lopen, rennen of zelfs in rust.

Mensen die pijn aan de zijkant van de voet ervaren, kunnen specifieke pijnplekken aanwijzen langs de buitenrand van de voet. De pijn kan constant aanwezig zijn of optreden tijdens bepaalde bewegingen of belasting van de voet, zoals bij het afzetten tijdens het lopen.

Het is belangrijk om op te merken dat er verschillende symptomen en oorzaken gebonden kunnen zijn aan deze voetklacht. In deze blog vertellen we daar meer over.

Symptomen

De symptomen van pijn aan de buitenkant van de voet kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar kunnen onder meer omvatten:

 • Pijn bij het lopen aan de buitenzijde van de voet
 • Pijn t.h.v. de kleine teen
 • Pijn t.h.v. het 5e (buitenste) middenvoetsbeentje
 • Zwelling, roodheid en gevoeligheid rondom het pijnlijke gebied
 • Gevoelloosheid of tintelingen

Oorzaken

 • Supinatie van de achtervoet. Supinatie is het kantelen van de hiel richting de buitenzijde van de voet. Hierdoor komt er meer druk te staan op de buitenrand van de voet en dit kan leiden tot pijnklachten.
 • Druk op de basis van het 5e middenvoetsbeentje. Bij sommige mensen steekt de basis van het 5e middenvoetsbeentje wat verder uit. Hierdoor kan het voorkomen dat tijdens het lopen op deze plek pijn ontstaan. Ook kan druk vanuit de schoen de pijn veroorzaken.
 • Breuk basis 5e middenvoetsbeentje. Een breukje in het 5e middenvoetsbeentje kan komen door het stoten of overbelasten (bijvoorbeeld door sporten) van de voet.
 • Te krappe schoenen. Door te krappe schoenen kan er te veel druk onstaan op de buitenkant van de voet. Als het midden of voorkant van de schoen te krap is kan er teveel druk op de zijkant van het 5e middenvoetsbeentje of de kleine teen ontstaan. Hierdoor kan er zwelling of roodheid optreden.

Wat kun je doen tegen pijn aan de buitenkant voet

Gelukkig zijn er verschillende manieren om pijn aan de buitenkant van de voet te verlichten:

 1. Rust en ijs: Het nemen van rust en het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Vermoed je een breuk? Neem dan contact op met je huisarts.
 2. Versterkende oefeningen: Gerichte oefeningen om de spieren rondom de enkel te versterken en daarmee supinatie tegen te gaan kunnen helpen bij het verbeteren van stabiliteit en het voorkomen van druk op de buitenrand van de voet. Neem hiervoor contact op met een fysiotherapeut.
 3. Steunzolen: Steunzolen kunnen effectief zijn bij het verlichten van pijn aan de buitenkant van de voet door verschillende mechanismen, waaronder correctie van de voetstand, drukverdeling (bijvoorbeeld het wegnemen van druk ter hoogte van het 5e middenvoetsbeentje of een uitsparing voor de kleine teen om meer ruimte te creëren in de schoen) en schokabsorptie.

Geef gemakkelijk in onze online configurator aan dat je last hebt van pijn aan de buitenkant van de voet, specificeer de plek door aan te geven of het in de kleine teen, enkel of bijvoorbeeld voorvoet zit. Wij passen de steunzolen er op aan. Steunzolen die je online besteld bij Solemades zijn volledig op maat gemaakt aan de hand van de blauwdrukken die je zelf thuis kunt maken.

Steunzolen configureren

Schoenadvies

Bepaalde eigenschappen van schoenen kunnen bijdragen aan het voorkomen of oplossen van pijn aan de buitenkant van de voet.

 1. Extra enkelondersteuning: Kies voor hoge schoenen die over de enkel heen gaan. Dit zorgt voor meer stabiliteit en kan de druk van de buitenrand afhalen. Belangrijk hierbij is dan wel dat de schoenen stevig worden aangetrokken, bij voorkeur met een veter.
 2. Brede pasvorm: Kies schoenen met een brede pasvorm om voldoende ruimte te bieden aan de voet en de tenen. Smalle of te krappe schoenen kunnen druk uitoefenen op de buitenkant van de voet en pijnklachten verergeren. Ook stiksels van de schoen kunnen zorgen voor extra druk, dus zorg ervoor dat de stiksels niet aanwezig zijn op de plek waar de pijn zit.
 3. Verstevigde hielkap: Let op schoenen met een stevige hielkap die de hiel goed omsluit en ondersteunt. Dit helpt bij het stabiliseren van de voet en het verminderen van de kans op supinatie.

Tips bij pijn aan de buitenkant van de voet

Bij een schoenmaker kun je vaak je schoenen laten oprekken ter hoogte van de pijnlijke plek. Lukt het niet meer om schoenen in de winkel te vinden die de pijn verlichten? Wellicht kunnen schoenen op maat dan een optie zijn. Laat je hierover informeren door Loopvisie.

Over ons

Solemades is een label van Loopvisie. Loopvisie is een erkend leverancier van medische hulpmiddelen. Door middel van vakkundig advies willen wij binnen de mogelijkheden van de orthopedische (schoen)technologie de beste oplossingen bieden op het gebied van voet-, loop- en sportklachten. Binnen Loopvisie is er ruim 40 jaar ervaring in het maken van orthopedische voorzieningen en het geven van adviezen bij voet-, loop- en sport gerelateerde klachten. Kennis die wij nu ook online delen om iedereen te helpen weer zorgeloos te kunnen bewegen!