Ga naar de inhoud

Pijn aan de achillespees

Achillespeesblessures komen veel voor. Pijn aan de achillespees kan verschillende oorzaken hebben en kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken, symptomen, behandelingen en schoenadvies voor pijn aan de achillespees.

Inhoud van dit artikel:
> Wat is pijn aan de achillespees
> Symptomen 
> Oorzaken
> Wat doen tegen pijn aan de achillespees
> Schoenadvies bij pijn aan de achillespees

Wat is pijn aan de achillespees?

Pijn aan de achillespees is een veelvoorkomende klacht die wordt gekenmerkt door ongemak, pijn of gevoeligheid aan de achterkant van de enkel en de onderkant van de kuit. De achillespees is namelijk een dikke pees die twee van de kuitspieren verbind aan het hielbeen. De achillespees zorgt daarmee dat je op je tenen kunt staan en kunt afzetten. Heel belangrijk dus bij het (hard)lopen!

Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan optreden tijdens activiteiten zoals lopen, rennen of zelfs in rust. Problemen met de achillespees kunnen ook leiden tot pijn elders in de voet, zoals aan de hiel. De klachten zijn vaak langdurig en gaan niet vanzelf over. Dit heeft te maken met het feit dat het middelste gedeelte van de achillespees slecht doorbloed is, waardoor deze ook minder snel hersteld.

Symptomen

De symptomen van pijn aan de achillespees kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer zijn:

 • Pijn en gevoeligheid: Een van de meest voorkomende symptomen van pijn aan de achillespees is een stekende pijn en gevoeligheid langs de achterkant van de enkel en de onderkant van de kuit. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan optreden tijdens activiteiten zoals lopen, rennen, traplopen, of zelfs in rust. Mensen kunnen ook pijn ervaren bij het aanraken of indrukken van de achillespees.
 • Zwelling: Zwelling rondom de achillespees kan ook voorkomen bij mensen met pijnklachten aan deze pees. De zwelling kan variëren in ernst en kan gepaard gaan met roodheid en warmte rondom het getroffen gebied.
 • Stijfheid en beperkte beweging: Pijn aan de achillespees kan gepaard gaan met stijfheid in de enkel en de kuit. Mensen kunnen moeite hebben met het bewegen van hun enkel omdat dit pijnlijk is ter hoogte van de achillespees, vooral bij het strekken van de voet naar boven of naar beneden. Deze stijfheid kan de mobiliteit beperken en het moeilijk maken om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 • Hinkend looppatroon: Sommige mensen ervaren kreupelheid of een hinkend/abnormaal looppatroon als gevolg van pijn aan de achillespees. Dit kan worden veroorzaakt door pijn tijdens het lopen of door een poging om het gewicht van de aangedane voet te verminderen om de pijn te verlichten.
 • Pijn elders in de voet: Problemen met de achillespees kunnen ook leiden tot pijn elders in de voet, zoals aan de hiel of de bal van de voet. Dit komt doordat de achillespees verbonden is met andere structuren in de voet en de enkel, en problemen met de pees kunnen resulteren in abnormale krachten en spanningen elders in het voet- en enkelgebied.

Oorzaken

 • Overbelasting en overmatig gebruik: Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de achillespees is overbelasting en overmatig gebruik. Dit kan optreden bij sporters, vooral bij activiteiten die veel rennen, springen of abrupte bewegingen vereisen, zoals hardlopen, basketbal en volleybal. Herhaalde belasting kan leiden tot microtrauma’s in de pees, wat resulteert in ontsteking en pijn. Ook overgewicht kan hier een oorzaak zijn van de overbelasting.
 • Achillespees tendinopathie: Achillespees tendinopathie, ook bekend als achillespeesontsteking, is een aandoening waarbij de achillespees geïrriteerd, ontstoken en pijnlijk wordt als gevolg van overbelasting, veroudering of slechte biomechanica. Het kan acuut of chronisch zijn en kan gepaard gaan met zwelling, roodheid en stijfheid van de pees.
 • Achillespeesruptuur: Een achillespeesruptuur is een scheur of breuk in de achillespees, meestal veroorzaakt door een plotselinge kracht of overmatige spanning op de pees. Dit kan optreden tijdens sportactiviteiten of als gevolg van een plotselinge kracht, zoals springen of draaien. Mensen die een achillespeesruptuur ervaren, kunnen een plotselinge, scherpe pijn voelen in de achterkant van de enkel, gevolgd door zwelling en moeite met lopen.
 • Hachlundse exostose: Een hachlundse exostose is een diepe slijmbeursontsteking waar de achillespees aanhecht aan het hielbeen. Dit zorgt voor een knobbeltje op de buiten-achterzijde van de hiel. Vaak wordt dit veroorzaakt door druk van de rand van een schoen en wordt daarom ook wel ‘pump-bump’ genoemd.
 • Slechte biomechanica en voetafwijkingen: Problemen met de biomechanica van de voet, zoals overpronatie (naar binnen rollen van de voet), platvoeten of holle voeten, kunnen leiden tot overmatige spanning en stress op de achillespees. Dit kan de pees verzwakken en vatbaarder maken voor letsel en pijn. Ook kan een stijve of strakke/korte kuitspier de belasting op de achillespees verhogen, wat kan leiden tot pijn en ontsteking.
 • Veroudering en degeneratie: Veroudering kan leiden tot degeneratieve veranderingen in de achillespees, waardoor deze minder flexibel en veerkrachtig wordt. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en verminderde functie van de pees.

Het is belangrijk op te merken dat pijn aan de achillespees verschillende oorzaken kan hebben en dat een nauwkeurige diagnose door een medische professional essentieel is voor een effectieve behandeling.

Wat kun je doen tegen pijn aan de achillespees

 1. Activiteit aanpassen: Wanneer je pijn ervaart aan je achillespees is het belangrijk om de activiteit die de pijn veroorzaakt, te vermijden of aan te passen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk stopt met sporten of andere activiteiten die de pees belasten, en in plaats daarvan rust neemt om de pees de kans te geven te herstellen.
 2. Rust, IJs, Compressie en Elevatie (RICE): Bij pijn aan de achillespees is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Het toepassen van ijs, compressie en elevatie kan helpen bij het verminderen van pijn, zwelling en ontsteking rondom de achillespees. Door regelmatig ijs aan te brengen, druk uit te oefenen op de enkel met bijvoorbeeld drukverband en de voet omhoog te houden boven het hartniveau, kunnen de symptomen verlicht worden.
 3. Medische behandelingen: Afhankelijk van de ernst en de onderliggende oorzaak van de pijn aan de achillespees, kan medische behandeling nodig zijn. Dit kan onder meer fysiotherapie, medicatie zoals ontstekingsremmers of pijnstillers, corticosteroïde-injecties, of zelfs een operatie omvatten, vooral in het geval van een achillespeesruptuur.
 4. Loopgips: Indien de achillespeesblessure langdurig en zeer hardnekkig is en het niet lukt om voldoende rust te nemen, kan loopgips een mogelijkheid zijn om abosolute rust te geven aan de achillespees en daarmee de ontsteking tegen te gaan.
 5. Sokken met een ingebouwde gellaag ter hoogte van de achillespees
 6. Rekoefeningen en versterkingsoefeningen: Specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en de achillespees, zoals de gastrocnemius en soleus rekken, kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van de spanning op de pees. Let op! Overmatig rekken kunnen de pijnklachten verergeren, dus doe dit met mate.Daarnaast kunnen versterkingsoefeningen voor de kuitspieren en de spieren rondom de enkel de stabiliteit en kracht verbeteren, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.
 7. Gebruik van steunzolen: Het dragen van steunzolen kan de druk op de achillespees verminderen en de schokabsorptie verbeteren tijdens het lopen. De steunzolen kunnen op maat worden gemaakt om de voetstand te corrigeren en daarmee de belasting op de pees te optimaliseren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel. Vaak kan wat extra hakhoogte (bijvoorbeeld door het hielgedeelte van de steunzool dikker te maken of onder de steunzool een extra verhoging te leggen) helpen om de spaning op e achillespees te verminderen.

Steunzolen voor pijn aan de achillespees op maat laten maken?

Geef gemakkelijk in onze online configurator aan dat je last hebt van pijn aan de achillespees en wij passen de steunzolen er op aan. Steunzolen die je online besteld bij Solemades zijn volledig op maat gemaakt aan de hand van de blauwdrukken die je zelf thuis kunt maken.

Schoenadvies bij pijn aan de achillespees

Naast het gebruik van steunzolen kunnen bepaalde eigenschappen van schoenen ook helpen bij het verlichten van pijn aan de achillespees.

 1. Hakhoogte en hielkap: Het dragen van schoenen met een kleine hakhoogte kan de spanning op de achillespees verminderen. Een hakhoogte van ongeveer 1,5-2 tot 4 centimeter kan helpen de achillespees te ontlasten en de druk gelijkmatiger over de voet te verdelen. Daarnaast is het belangrijk om schoenen te kiezen met een stevige hielkap die de enkel en de achillespees ondersteunt en stabiliseert tijdens het lopen. Let daarbij wel op dat de stevige hielkap niet teveel drukt op de achillespees. Dit kan juist de pijn verergeren, zoals bij de haglundse exostose.
 2. Goede demping en ondersteuning: Het kiezen van schoenen met goede demping en ondersteuning is essentieel voor mensen met pijn aan de achillespees. Schoenen met goede demping in de hiel kunnen de schokabsorptie verbeteren en de impact op de achillespees verminderen tijdens het lopen en rennen.

Tips

Drukt de hielkap van de schoen tegen de achillespees en heb je daardoor een knobbeltje achterop de hiel? Laat dan de versteviging door een schoenmaker verwijderen op de plek waar die tegen de achillespees drukt.

Over ons

Solemades is een label van Loopvisie. Loopvisie is een erkend leverancier van medische hulpmiddelen. Door middel van vakkundig advies willen wij binnen de mogelijkheden van de orthopedische (schoen)technologie de beste oplossingen bieden op het gebied van voet-, loop- en sportklachten. Binnen Loopvisie is er ruim 40 jaar ervaring in het maken van orthopedische voorzieningen en het geven van adviezen bij voet-, loop- en sport gerelateerde klachten. Kennis die wij nu ook online delen om iedereen te helpen weer zorgeloos te kunnen bewegen!